Kick-off koplopers in de bouw

Kick-off koplopers in de bouw

De transitie naar een duurzame bouw

Na meer dan een jaar hard werken was het eindelijk zover, de eerste pilot van Koplopers in de Bouw is van start gegaan. Allemaal klaar om de wereld van ontwikkelen en bouwen van projecten op zijn kop te zetten, er moet iets veranderen om een duurzame bouwsector te creëren. De komende 10 weken starten onze collega’s van Vink Bouw de competitie, waarbij we via gamification, in teamverband, leren over duurzaamheidstransitie binnen de bouwsector.

De kick-off, georganiseerd en gepresenteerd door Ernst Bouma en Yvette Watson, werd enthousiast ontvangen. Direct werd de eerste prijs verdeeld voor het team met de beste naam: ‘De Luchtverfrissers’. Iedere twee weken staat er een nieuwe challenge op het programma, aan de hand van een quiz en een serie aan opdrachten, die we in teamverband uitvoeren, verkennen we nieuwe wegen op het gebied van duurzaamheid, experimenteren we met innovatieve ideeën en verleggen we samen de gestelde grenzen. Na iedere challenge komen we bij elkaar om de opgedane kennis te delen, én ook de prijzen te verdelen. Spelenderwijs leren we over hoe een transitie tot stand komt, én hoe hier invulling aan geven, ieder vanuit zijn eigen rol. Van ombouwen tot afbouwen en opbouwen tot voortbouwen.

Wat ons betreft is duurzaamheid geen checklist, maar gaat het om véél meer. Daarom loopt toekomstbestendig ontwikkelen en bouwen als een rode draad door alles wat we doen. Hier zijn en blijven we vooruitstrevend in, én zijn we graag de koplopers voor de bouwsector. Zo investeren we nadrukkelijk in menselijk kapitaal en samenwerkingsverbanden met onze medewerkers en onze ontwikkel- en bouwpartners. Maar als ondernemende bouwer gaat onze verantwoordelijkheid verder: een gebouw heeft een flinke ecologische voetafdruk. En als we de aarde op verantwoorde wijze willen doorgeven aan onze kinderen, dan moet die voetafdruk heel wat kleiner worden. Daarom werken we voortdurend aan het terugdringen van materiaalverbruik, kiezen we waar mogelijk voor herbruikbare materialen, zetten we in op energieneutrale woningen en bouwen we waar mogelijk CLT (Cross Laminated Timber), ofwel kruislaaghout. Bovendien brengen we ons eigen energieverbruik in kaart en streven we ernaar om onze werkprocessen nog verder te verduurzamen, met als doel om CO2-neutraal te zijn in 2030.

Wat maakt Koplopers in de Bouw zo bijzonder? Dit programma draait allemaal om het aangaan van de duurzame uitdagingen van deze tijd binnen de bouwsector, én deze te omarmen. Hier kan ieder individu aan bijdragen, want iedereen is een expert vanuit zijn of haar rol! Samen met The 2B Collective en DRIFT hebben wij dit programma ontwikkeld voor de gehele bouwsector. Er zit meer dan een jaar van voorbereiding, planning, proberen vallen en weer opstaan in het programma. Allemaal om ervoor te zorgen dat Koplopers in de Bouw een succes wordt. We kijken ernaar uit om samen te leren, te groeien, te ontwikkelen en te innoveren. Ook zijn we trots dat we dit gave programma samen met The 2B Collective en DRIFT for transition mochten ontwikkelen. 

Yvette Watson, één van de drijvende krachten achter dit programma, vertelt met enthousiasme over de aanloop en de kick-off bij Vink Bouw: “Een gouden samenwerking! Met de kennis van DRIFT over hoe grote veranderingen werken, de praktische vertaling van Vink Bouw en de interactieve leermethode van The 2B Collective hebben we echt een ongelofelijk gave game gemaakt.” Na de pilotfase, waar ook J.P. van Eesteren en Smits Bouw Bedrijf aan deelnemen, gaan we de game beschikbaar stellen voor de gehele bouwsector. Hoe mooi zou het zijn als we hiermee iedere professional in de bouwsector kunnen inspireren en activeren om bij te dragen aan de belangrijke transities waar we voor staan.

We zijn razend benieuwd naar de resultaten en ideeën die uit het spel voortvloeien, én kijken uit naar een leerzame en uitdagende periode! Met Koplopers in de Bouw zetten we een belangrijke stap om niet alleen onze Vink Bouwers verder te ondersteunen in de transitie, maar de gehele bouwsector. Samen kunnen we impact maken, op mensen met mensen.

Kick-off koplopers in de bouw